Despre comuna noastră

Data publicării: 16 octombrie 2015

stire
octombrie 16 2015

Comuna Corund este una dintre localităţile Ţinutului Sării, fiind totodată şi una dintre centrele artei populare transilvaniene. Potrivit explicaţiei legendei enigmatice despre originea localităţii numele comunei Corund (Korond) provine din cuvintele maghiare „korom, életkorom” (ani, vârstă), însă localnicii îl deduc la un alt sens al acestui cuvânt, la cel de funingine, care face referire la culoarea închisă a apei râului din localitate.

Cu cea mai mare probabilitate numele satului este de origine turcă, iar sub forma de Korund apare deja într-o conscripţie de zecime papală din anii 1332-1337. Deoarece în această perioadă zecimea era plătită de acele localităţi care aparţineau de biserica romano-catolică, localitatea amintită sub numele de Korund deja în timpul regatului maghiar era probabil sat cu biserică.

Corund, una dintre cele mai mari localităţi al judeţului Harghita, se află la poalele vestice ale Harghitei de Nord, în valea care se întinde în partea vest-centrală a judeţului, şi care era traversată de drumul comercial pe care se transportau produsele provenite din ocnele de sare ale regiunii către Ciuc şi Trei Scaune. Corund este cea mai renumită localitate din Ţinutul Sării, aceasta fiind şi centrul turistic, cultural şi de arte decorative ale regiunii. De Corund aparţin localităţile Valea lui Pavel, Atia, Calonda şi Fântâna Brazilor.

Localităţile învecinate sunt: în nord satele Ocna de Jos şi Ocna de Sus, în sud Firtuşu, Păuleni şi Lupeni, în est Vărşag şi Dealu, iar în vest satul Atia, care privind administraţia aparţine de Corund. Distanţa de la Praid este de 11 km, 15 km de la Lupeni, 18 km de la Sovata, 28 km de la Odorheiu Secuiesc, iar de la Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş aproximativ 80 km. Comuna este înconjurată din vest de Muntele Firtuş (1063 m), de Câmpul Cădaciului (852 m), din nord de Piatra Corbului (858 m), de Piatra Şoimilor, din est de Muntele Csillag (815 m), de Szolomál (781m) şi de Muntele Les (847m), iar din sud de Culmea Kalonda (825m), Horvásmező (744m), Égettvész (917m), Sarok (777m), Fügevár (850m), şi Hazanéző (934m).

Din cauza terenurilor arabile puţine şi slabe dezvoltarea marcantă a cultivării plantelor şi grânelor nu este posibilă, însă datorită condiţiilor naturale, izvoarelor, păşunelor alpine întinse a devenit una dintre băile preferate ale localnicilor, şi celor din localităţile din împrejur. Animalele erau mânate deja la începutul primăverii pe păşunele care aparţin de localitate, iar animalele trăiau aici de fapt în condiţii sălbatice. Din depunerile de argilă şi marnă aflate în albia pârâurilor din hotarul satului se pot face vasuri frumoase de ceramică, iar în afară de creşterea animalelor aproape toţi localnicii s-au ocupat şi de acest meşteşug. Cea mai mare parte ale populaţiei şi în zilele noastre practică meşteşugul olăritului, iar activitatea producătorilor de ceramică, care mai demult era un meşteşug practicat de un număr mic de persoane, a devenit marcantă pentru Corundul zilelor noastre.

Înapoi