Despre municipiul nostru

Data publicării: 16 octombrie 2015

stire

Orăşelul multicolor înconjurat de crestele măreţe ale Carpaţilor orientali, se mândreşte cu peisaje spectaculoase: vârfuri maiestoase, păduri dese de brad cu ciuperci savuroase şi fructe delicioase culese direct din natura sălbatică, izvoare limpezi şi răcoroase, dar şi aer proaspăt, revigorant de munte – sunt caracterisiticile specifice ale zonei. Astfel municipiul Gheorgheni este o destinaţie perfectă pentru cei care doresc relaxare şi reîncărcare activă. Vizitatorii sunt aşteptaţi printre altele de diversele trasee ce pot fi parcurse pe jos, călare, cu bicicleta, sau pe timp de iarnă chiar şi cu sania, parc dendrologic, centru de artă populară, muzeu care prezintă tradiţiile locale valoroase, întruniri de dans popular, şi nu în ultimul rând, gustul mâncărurilor locale ce îmbină obiceiurile a cinci culturi.

Municipiul Gheorgheni este situat în judeţul Harghita, în partea de est a Depresiunii Giurgeului din Carpaţii Orientali (Grupa Centrală), pe cursul mijlociu al pârâului Belchia. Apele pârâului au creat condiţii prielnice întemeierii acestei aşezări pe malurile sale, la o altitudine medie de 810 m.

Prima atestare documentară a localităţii Gheorgheni apare în registrul dijmelor papale din anii 1332-1337, unde este menţionată cu numele de Georgio. Urmele primelor aşezări umane pe teritoriul municipiului Gheorgheni au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice de pe cursul superior al pârâului Belchia, la confluenţa cu pârâurile Gheorghe Mic şi Cianod, datând din secolul al XII-lea. Apoi, localitatea s-a extins treptat în interiorul depresiunii Giurgeului.

În 1607, Gheorgheni a primit dreptul de a organiza târguri. Începând cu 1637 s-a stabilit aici un număr mare de armeni. Datorită prezenţei armenilor localitatea a început să se dezvolte.

În secolul al XIX-lea, localitatea a devenit centrul comercial al ţinutului. În decembrie 1907, Gheorgheni a devenit oraş. Conform datelor statistice, municipiul are 18377 locuitori, 10 % români, 84 % maghiari, iar într-un număr mai mic romi, germani, armeni, evrei, etc.

Înapoi