Despre comuna noastră

Data publicării: 26 octombrie 2015

stire

Comuna Lueta se află în partea de sud-vest a județului Harghita, în fostul județ Odorhei (cunoscut înainte de reorganizarea județelor din 1876 drept scaunul Odorhei) și este una dintre cele mai colorate microregiuni naturale și etnografice de pe Valea Homorodului și totodată cea mai populată localitate de pe cursul Homorodului Mic. Alături de Băile Chirui, care îi aparține din punct de vedere administrativ, la ultimul recensământ din România (2011) avea o populație de 3443 de persoane. Locuitorii comunei sunt secui-maghiari.

Comuna se poziționează la poalele platoului vulcanic de pe arealul central al Munților Harghita – de la care provine și denumirea județului, la 12 km sud față de drumul național 13A ce străbate orășelul Vlăhița, pe albia relativ îngustă a râului Homorodul Mic. Coordonanțele sale sunt următoarele latitudine nordică 460 16,N, longitudine estică 250 25, iar altitudinea față de nivelul mării este de 600-700 m.

Poziționarea comunei, care prin casele sale construite dens una lângă cealaltă și una deasupra celeilalte formează,mai ales din depărtare,un peisaj pitoresc, este relativ favorabilă.

Dealurile și platourile din jur se ridică la aproximativ 800-900 de metri deasupra văii Homorodului Mic. De deasupra acestora privirile atente pot vedea un orizont îndepărtat. Muntele Cetății (Várhegy), care se înaltă la sud-vest de comună, ofertă o priveliște minunată către satele secuiești învecinate, împrăstiate de-a lungul drumului șerpuind printre văi.

Satele învecinate comune: către sud satul Merești, cunoscut pentru faimosul lanț de pesteri de stalactite ce se întinde pe valea Pârâului Vârghiș, către vest se învecinează cu satele Ghipeș, Comănești și Aldea, care fac parte din grupul celor douăsprezece localități aferente comunei Mărtiniș, către nord se învecinează cu localitățile  Căpâlnița și Vlăhița, renumite pentru îndeletnicirile artizanale ale industriei de prelucrare a lemnului, în timp ce către est se învecinează cu satele Toplița Ciuc și Jigodin (care ulterior au devenit parte a municipiului reședință de județ Miercuria Ciuc).

Înapoi